ארצות הברית פנתה לכיוון אלופי הטכנולוגיה הגדולים בסין, החל מ- Huawei ו- TikTok של ByteDance ועד WeChat של Tencent. עליבאבא, אחת הקונגלומרטים הקמעונאיים הגדולים בעולם, יכולה להיות הבאה.
הפעולות נגד חברות סיניות סימנו הסלמה דרמטית של הדחיפה של ממשל טראמפ נגד יכולת הטכנולוגיה הגואה של בייג'ינג, ואילצה את השחקנים העולמיים לבחור בין סין לארצות הברית.
אלכס קאפרי, עמית המחקר בקרן הינריך, עמית בכיר ומרצה באוניברסיטה הלאומית של סינגפור, אמר: "אנו נמצאים במהלך פרדיגמה, והגיאופוליטיקה עוברת טרנספורמציה היסטורית ברגע זה. בכירים בוושינגטון מראים "יותר האשמות" נגד חברות טק סיניות, "אינדיקציה לכך שהממשל באמת מחפש לפרק את" תעשיית הטק ", הוסיף. בניגוד לביי-דאנס או Huawei – שההתרחבות הגלובלית שלה בוטה לאחר שוושינגטון ניתקה אותה מהטכנולוגיה האמריקאית. – עליבאבא (BABA) לא צלחה הצלחה רבה בשווקים המערביים. אולם העובדה שמדובר באלופת טק לאומית בסין עשויה להיות סיבה מספקת לוושינגטון לכוון אותה, לדברי קפרי.
עליבאבא טרם איימה על אותם סוגים של סנקציות שהציע או הוטל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נגד חברות טק סיניות אחרות. וטראמפ אפילו דיבר בחיבה על מייסד החברה ג'ק מא, וכינה אותו "חבר שלי" מוקדם יותר השנה לאחר שהמיליארדר הסיני אמר שהוא יתרום אספקה למלחמה במגיפת נגיף הקורנו.
אבל החברה עומדת בראשם של גורמים רשמיים בארה"ב. שר החוץ, מייק פומפאו, בדק את שם עליבאבא בשבוע שעבר כשהפציר בחברות אמריקאיות להסיר את הטכנולוגיה בבעלות סינית "לא מהימנה" מהרשתות הדיגיטליות שלהם. וואשינגטון רוצה להגן על "המידע האישי הרגיש ביותר של האמריקנים ועל הקניין הרוחני החשוב ביותר של העסקים שלנו – כולל מחקר על חיסונים נגד קוביד – מניתן לגישה במערכות מבוססות ענן המנוהלות על ידי חברות "כמו עליבאבה וטנסנט (TCEHY)", אמר אז פומפאו.
חברות רב לאומיות "נבחרות לאלופות לאומיות עבור נכסים אסטרטגיים ומונפות … בין אם הן אוהבות את זה או לא", אמר קפרי.
חברות כמו עליבאבא "טופחו בסביבה מוגנת לחלוטין בסין, שהייתה סגורה בפני מתחרים זרים [ו] הם תפסו נתח שוק ללא צורך להתחרות בחברות זרות", אמר קאפרי. "עכשיו כשהם יוצאים לדרך והם רוצים להתחרות בשווקים פתוחים, הם ניצבים בפני פגיעה."
רשת רחבה
עליבאבא, שלא הגיבה לבקשות לתגובה לסיפור זה, מפעילה פלטפורמות סחר אלקטרוני פופולריות רחבות, הזמינות לרוב בסין ובשווקים אחרים בדרום מזרח אסיה. זה גם התחיל את Alipay, אחת מאפליקציות התשלום הדומיננטיות בסין לצד WeChat Pay של Tencent.
ככל הנראה, פעולה כלשהי מצד וושינגטון לא תשפיע על עסק המסחר האלקטרוני והקמעונאות בסין, המהווה כמעט 80% מההכנסות השנתיות של 509.7 מיליארד יואן של עליבאבא. הכנסות קמעונאיות וסיטונאות בינלאומיות מהוות 7% מכלל היקף החברה. ואפילו הסנקציות על עסקי הענן של עליבאבא בארה"ב יהיו מזעריות. שירותי ענן, שעליבאבא לא פורצת לפי אזורים, מהווים פחות מ -10% מסך ההכנסות.
אולם צו ההנהלה המנוסח באופן נרחב שהוצא נגד WeChat בשבוע שעבר מעיד כי וושינגטון אולי מתכוננת להשליך רשת רחבה יותר.
למשל, צו WeChat עשוי למנוע מכל האנשים האמריקנים והחברות האמריקאיות לעבוד עם כל מה שקשור לאפליקציית ההודעות, כך לפי דן וואנג, אנליסט טכנולוגי מבוסס בייג'ינג עם חברת המחקר Gaveקל דרגונומיקה. הוא אמר שיכול לנתק את WeChat מכל הטכנולוגיות האמריקאיות – מהלך שיחסום את Tencent מהתוכנות והמוליכים למחצה הדרושים לו כדי להפעיל את WeChat.