התפוקה הכלכלית בבריטניה התכווצה בשיעור של 20.4% ברבעון השני של 2020, השפל הרבעוני החמור ביותר שהיה בשיאו, ודחף את המדינה למיתון העמוק ביותר בכל כלכלה עולמית גדולה.
ההתרסקות בתוצר בתקופה של אפריל-יוני, בהשוואה לרבעון הראשון, היא הגרועה ביותר מאז החלו הרשומות הרבעוניות בשנת 1955. התעשיות שנחשפו בעיקר לאמצעי נעילה ממשלתיים להכיל את מגיפת הווירוס הקורוני – שירותים, ייצור ובנייה – ראו ירידות שיא.
בהודעתו אמר שר האוצר של בריטניה, רישי סונק, כי "הנתונים של היום מאשרים כי התקופות הקשות כאן." "מאות אלפי אנשים כבר איבדו את מקום עבודתם, ולמרבה הצער בחודשים הקרובים רבים נוספים רבים. אבל למרות שישנן אפשרויות קשות שעומדות לפנינו, אנו עוברים את זה ואני יכול להבטיח לאנשים שאיש לא יישאר בלי תקווה או הזדמנות. "
בהשוואה לסוף 2019, התפוקה הכלכלית בבריטניה צנחה ב -22.1% מצטברים בששת החודשים הראשונים של 2020, תוצאה גרועה יותר מגרמניה, צרפת ואיטליה, וכפול מהנפילה של 10.6% שנרשמה בארצות הברית, המשרד הלאומי הסטטיסטיקה אמרה. לאורך כלכלות ה- G7 שנותרו, גם הירידה בתוצר צפויה להיות פחות חמורה מאשר בבריטניה. סוכנות הסטטיסטיקה של קנדה מסרה כי היא צופה כי התוצר ברבעון השני יתכווץ ב -12% לעומת הרבעון הקודם, בעוד כלכלנים שנסקרו על ידי רויטרס חוזים כיווץ של 7.6% ברבעון ביפן.
"ההתכווצות הגדולה יותר משקפת בעיקר את אופן הפעולה של אמצעי הנעילה בחלק גדול יותר מהתקופה הזו בבריטניה," אמרו ב- ONS.
סין, בינתיים, כבר חזרה לצמיחה, כלומר הכלכלה השנייה בגודלה בעולם התחמקה ממיתון בעקבות תחילתה הגרועה ביותר של השנה מזה עשרות שנים.
בריטניה כפתה נעילה קפדנית כעבור שבועיים מאיטליה, 10 ימים אחרי ספרד ושבוע אחרי צרפת, למרות מקרי וירוס קורונוויר נפוחים. פירוש הדבר שלקח זמן רב יותר לשליטת התפשטות הנגיף, מה שהאריך את הצורך במגבלות שסגרו עסקים רבים סגורים.
לדוגמה, איטליה איפשרה למסעדות, בתי קפה ומספרות להיפתח מחדש באמצע מאי, ואילו בריטניה המתינו עד 4 ביולי לעשות את אותו הדבר. גרמניה איפשרה לחנויות מסוימות, כמו חנויות ספרים, חנויות אופניים וסוכנויות רכב, להיפתח מחדש כבר ב 20 באפריל, כמעט חודשיים לפני שנפתחו חנויות קמעונאיות לא חיוניות בבריטניה.
ההרפיה של המגבלות ביוני הביאה דחיפה מיידית לכלכלת בריטניה, כאשר התוצר עלה ב -8.7% לעומת החודש הקודם, על פי ה- ONS.
כלכלת בריטניה נסמכת מאוד על שירותים ועל הוצאות משק בית, ששניהם רשמו ירידות שיא ברבעון השני, שכן צרכנים שקיבלו בבית הוציאו פחות כסף וחסכו יותר. בנוסף, מיליוני עובדים הועמסו על הפרק ועכשיו רבים פוטרו.
כ -730,000 משרות הושלכו מאז שפגרה מגיפת הנגיף הקוריאני עסקים בריטים בחודש מרץ, כאשר הצעירים, הוותיקים והעצמאים הובילו את משבר האבטלה.
קלום פיקרינג, כלכלן בכיר בברנברג, אמר כי נתוני התוצר בבריטניה אינם מבשרים טובות בשארית השנה.
"בדרך כלל, נתוני המיתון נתונים לתיקונים כבדים", אמר בהערת מחקר. "עם זאת, בהתייחס לכיוון נקוב, ההתכווצות הגדולה מהצפוי מרמזת על סיכון חיסרון כלשהו לקריאתנו להתכווצות של 9.5% בשנת 2020 מלאה."
הלובי העסקי הראשי, הקונפדרציה של התעשייה הבריטית, אמר כי "התאוששות מתמשכת אינה מובטחת בשום פנים ואופן" לאור הפנדמיה המתמשכת ומגבלות התזרים המזומנות חברות רבות. אי וודאות מתמשכת לגבי אופי היחסים העתידיים בין בריטניה לאיחוד האירופי אינה עוזרת.
אלש פלייחה, כלכלן מוביל ב- CBI, אמר בהצהרה כי "האיומים הכפולים של גל שני והתקדמות איטית ביחס למשא ומתן על Brexit קשורים במיוחד.
ממשלת בריטניה לא הצליחה עד כה לשכפל את מרבית עסקאות הסחר בין האיחוד האירופי למדינות שלישיות שלא יועילו עוד ליצואנים בריטים בסוף 2020.